De leraren hier hebben echt heel veel geduld

De leraren hier hebben echt heel veel geduld

Hij is 15 jaar en een tikkeltje eigenwijs. Victor Jove Rodriguez. Hij begon ooit op het vmbo, maar kwam uiteindelijk in het praktijkonderwijs terecht. "Tja, dat heb ik een beetje aan mezelf te danken. Ik was een beetje lui en met andere dingen bezig dan school. Daar heb ik wel spijt van."

Goede ondersteuning

Toch ziet Victor wel dat het praktijkonderwijs een goede plek voor hem is. Victor: "Je wordt beter ondersteund dan op het vmbo. Iedereen hier op school heeft zo zijn beperkingen. Ik heb bijvoorbeeld moeite met lezen vanwege mijn dyslexie en ben snel afgeleid. De leraren weten dit en helpen je hiermee om te gaan. Er wordt hier ook meer gekeken naar wat je leuk vindt en wat bij je past. Zo helpen ze je goed met het vinden van geschikte stages bij allerlei soorten bedrijven. Doordat je op verschillende plekken een kijkje kunt nemen, kun je veel betere keuzes maken voor je toekomst."

Meer handen dan hoofd

"Het onderwijs op het vmbo is theoretischer dan het praktijkonderwijs. In het praktijkonderwijs leer je voornamelijk door dingen te doen. Ik had op het vmbo bijvoorbeeld bijna geen kookles. Hier op school kook je niet alleen vaak, maar je maakt ook steeds weer andere gerechten. Daardoor is de kookles elke dag weer een uitdaging. Eigenlijk is mijn luiheid zowel mijn ongeluk als mijn geluk geweest. Toen ik hoorde dat ik kon overstappen naar het praktijkonderwijs, was ik niet blij. Ik kon naar mijn idee veel beter. Maar juist doordat je hier veel meer doet met je handen dan met je hoofd, heb ik ontdekt wat ik wil worden: kok."

Jezelf zijn

Als je Victor vraagt hoe hij nu terugdenkt over zijn overstap naar het praktijkonderwijs, zegt hij: "Mijn eerste dag hier bleek leuker te zijn dan ik had verwacht. Ik werd met een open hart ontvangen. Natuurlijk moet je jezelf wel bewijzen als nieuweling. Dit is niet anders dan op andere scholen. Maar je kunt hier gewoon jezelf zijn. En de leraren, die hebben echt heel veel geduld!"

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.