Het is belangrijk dat leerlingen succes ervaren!

Het is belangrijk dat leerlingen succes ervaren!

Persoonlijke benadering

Bij elke praktijkschool waar je binnenkomt valt het op: de persoonlijke benadering en laagdrempeligheid. Ook hier op het Heyerdahl College in Groningen. Tobias Damhuis, mentor en docent sport en bewegen vertelt: "Die persoonlijke benadering in ons onderwijs begint al met de intensieve begeleiding. Met elke leerling maken we een individueel ontwikkelingsplan. In dit plan stelt de leerling, samen met zijn ouders en de mentor, zijn persoonlijke leerdoelen vast. Vervolgens bekijken we met elkaar hoe we deze doelen kunnen bereiken en maken we afspraken met elkaar. Daarnaast zijn de klassen veel kleiner dan bijvoorbeeld op het vmbo. De band die je met leerlingen opbouwt wordt hierdoor snel persoonlijk en hecht."

Korte lijnen

Tobias: "De lijnen tussen de docenten onderling zijn kort. Wij zijn de hele dag op school aanwezig en bereikbaar voor elkaar. We hebben elkaar als teamleden namelijk hard nodig om ervoor te zorgen dat de leerling zijn leerdoelen kan bereiken. Samen kijken we per leerling waar ze mee bezig zijn en wat ze aankunnen. Daar stemmen we vervolgens onze lessen op af. Hierbij zorgen ervoor dat de theorie en de praktijk voor elke leerling op elkaar aansluiten."

Succeservaringen opdoen

In het praktijkonderwijs worden leerlingen geholpen te ontdekken wat ze wél kunnen. Juist voor deze leerlingen is het extra belangrijk dat zij succes ervaren. Leerlingen die naar het praktijkonderwijs gaan, hebben in het verleden té vaak ervaren wat ze niet kunnen. Tobias: "Niets is geweldiger voor deze leerlingen om te merken dat ook zij ergens goed in zijn. Dit geeft hen het zelfvertrouwen en de motivatie om verder te komen. Ik denk dat we hiermee voor elke leerling het hoogst haalbare niveau kunnen bereiken. Voor de een betekent dat doorstromen naar het mbo, voor de ander naar een werkplek waar hij of zij zich prettig voelt."

Aandacht voor sociale vaardigheden

Net afgestudeerd aan de ALO, koos Tobias al snel voor een baan in het praktijkonderwijs. Tobias: "Dit was een bewuste keuze. Sport is voor mij geen doel op zich. Voor mij is sport een middel waarmee ik veel bij kinderen kan bereiken. Helemaal bij deze kinderen, die toch iets meer aandacht en begeleiding nodig hebben dan kinderen in het regulier onderwijs. Aan sport komen zoveel sociale vaardigheden te pas. Denk aan het omgaan met verschillen, grenzen verkennen, samenwerken, omgaan met winst en verlies. In het spel kan ik hen goed beoordelen op hun omgang met anderen, hun inzet en doorzettingsvermogen. Om ze vervolgens spelenderwijs te coachen en sturen in hun gedrag."

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.