Ik schaam mij niet meer om mijn vinger op te steken

Ik schaam mij niet meer om mijn vinger op te steken

Leonie Mannes heeft het erg naar haar zin op school. Ze is 13 jaar en zit sinds dit schooljaar op het praktijkonderwijs. Leonie: "Op de basisschool vond ik veel dingen moeilijk. Ik voelde mij daar vaak dom. Ik heb hier veel over gepraat met mijn ouders."

Meekomen met klasgenoten

"Ik was blij dat ik dat ik naar het praktijkonderwijs kon. Ik wist namelijk dat het vmbo te moeilijk voor mij zou zijn. Wel vond ik het jammer dat ik hierdoor niet meer met mijn vriendinnen van de basisschool naar school kon. Maar uiteindelijk dacht ik wel: het gaat om mij. Ik vind het ook wel eens fijn om me slim te voelen en mee te kunnen komen met mijn klasgenoten. Hier kan ik in mijn eigen tempo werken. Ik schaam mij hier niet meer om mijn vinger op te steken wanneer ik iets niet begrijp. Op de basisschool durfde ik dat niet."

Kleine klassen

"Je zit hier in veel kleinere klassen dan op de basisschool. Hierdoor is er in de les ook ruimte voor de hulp die je nodig hebt. Docenten hebben altijd tijd voor je. Als je een probleem hebt kun je ook buiten de les om bij hen terecht. Met mijn mentor kan ik goed opschieten. Samen met haar krijg ik veel opgelost. Dingen die ik moeilijk vind. Niet alleen in de lesstof, maar ook in de omgang met anderen."

Gemotiveerd

"Inmiddels heb ik er geen problemen meer mee dat ik op het praktijkonderwijs zit. Ik wil liever dat ik hier vmbo-opdrachten krijg dan dat ik naar een andere school ga. Het gaat hier zo lekker. Ik heb hier iets moois opgebouwd. Ik ben eigenlijk altijd wel gemotiveerd, ook als ik thuis kom van school. Vooral op maandag, als ik weer kookles heb gehad. Dan zeggen mijn ouders: 'Kook nu ook eens voor ons, als je dat zo leuk vindt'. Misschien moet ik dat binnenkort maar eens doen."

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.