Je moet hun capaciteiten benutten

Je moet hun capaciteiten benutten

GroenRijk Delfzijl: sterk in klantvriendelijkheid

'Voor het 2e jaar op rij het beste GroenRijk verkoopteam van Nederland', staat er op de gevel van tuincentrum GroenRijk in Delfzijl. De winkel is dit jaar wederom bezocht door een mysteryshopper. Van de 50 GroenRijk tuincentra kwam het verkoopteam van Groenrijk Delfzijl als beste uit de bus. Het verkoopteam is zeer klantvriendelijk en dat merk je. Medewerker Manuël Stoppels groet vriendelijk als ik binnenkom. Hij wijst me de weg naar het kantoor van het ondernemersechtpaar André en Emma de Vries.

Je kunt ze laten lukken

Ruim 20 jaar geleden kwamen André en Emma in contact met de praktijkschool van het Eemsdeltacollege in Appingedam. Sindsdien krijgt het bedrijf regelmatig stagiaires van de school. Emma: "Als werkgever kun je veel voor deze leerlingen betekenen. Je kunt ze laten lukken." André: "Je moet er wel voor open staan en er tijd in willen investeren. Doe je dat niet, dan is het gedoemd te mislukken." Emma: "Belangrijk is dat je samen met de leerling op zoek gaat naar zijn plussen. Het gaat erom dat je de capaciteiten van deze leerlingen benut. Daardoor krijgen ze zelfvertrouwen en krijgen ze plezier in het werk." Zowel André als Emma begeleiden de leerlingen. Maar ook het team wordt gestuurd in hoe ze begeleiding moeten geven. GroenRijk Delfzijl heeft een hecht team. Emma: "Als het intern goed zit, straal je dat ook uit naar je klanten."

Een mensen mens

Twee stagiaires van praktijkschool Eemsdelta zijn bij het bedrijf blijven werken. Inmiddels werken ze er al ruim 10 jaar. Manuël Stoppels is één van hen. André en Emma weten precies wat ze hem wel en niet kunnen laten doen. Emma: "Manuël is een mensen mens. Hij heeft aandacht voor mensen. Klanten worden graag door hem geholpen. Daarom is hij onder andere aanspreekpunt in de winkel en bezorgt hij spullen bij klanten. Adviserend verkopen vindt hij lastig. Daarom haalt hij er een collega bij als klanten geadviseerd willen worden. André: "Voorwaarde om bij ons te komen werken is dat het klikt tussen ons en de jongere. Daarnaast moet je representatief zijn en met mensen kunnen omgaan. De praktijkschool weet precies welke leerlingen goed bij ons passen."

Wajong

Manuel heeft een Wajong-uitkering. André: "Wij betalen hem het aantal uren uit dat hij inzetbaar is. Het UWV zorgt voor een aanvulling op het loon." Emma: "Daardoor snijdt het mes aan twee kanten. Je zorgt ervoor dat deze jongeren zelfvertrouwen krijgen en ze werk hebben dat bij ze past. Dat zouden veel meer bedrijven kunnen doen."

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.