We ontnemen niemand zijn dromen en passies

We ontnemen niemand zijn dromen en passies

De stagecoach

'Sterk in werk' staat op de ramen van het stagekantoor van praktijkschool 'De Compagnie' in Heerenveen. Het professioneel ogende stagekantoor is het domein van de drie stagecoaches van de school. "Hier wordt de verbinding gelegd tussen school en de buitenwereld", vertelt stagecoach Joke Kramer. Leerlingen kunnen hier aankloppen met vragen over stage en werk, vinden er informatie over de richtingen die ze op kunnen en bewaren er hun stagemappen. De stagecoaches leggen en onderhouden er contacten met de stagebedrijven. Zo'n 200 zitten in het bestand. Voor elke leerling wordt de juiste match gezocht. Het predicaat 'sterk in werk' is verdiend, zo blijkt uit de evaluaties onder de stagebedrijven. Zij beoordelen de begeleiding van de drie stagecoaches als zeer goed.

Zorgvuldige opbouw

"De begeleiding van leerlingen naar stage en werk wordt zorgvuldig opgebouwd", vertelt Joke. Als leerlingen 15 jaar zijn mogen ze beginnen met de stages. Eerst doen ze de interne stage op school. Zo ervaren ze hoe het is om te werken. Daarna volgen de externe stages. Leerlingen gaan zich bij bedrijven en organisaties oriƫnteren op wat ze leuk vinden. Joke: "Ik zoek een bedrijf en ga er samen met de leerling naar toe om kennis te maken. Belangrijk is dat de leerling de werkzaamheden ziet zitten en het klikt met de werkgever. Om mislukkingen te voorkomen kom ik in de eerste 6 weken langs om te vragen hoe het gaat. Bevalt het aan een van beide kanten niet, dan stoppen we en zoeken we iets anders." Als de leerling 18 jaar is volgt de plaatsingsstage. Daarna wordt gekeken of de leerling er ook daadwerkelijk aan de slag kan."

Dromen en passies

Joke: "In de zoektocht naar passend werk gaan we er vanuit dat alles mogelijk is. Wij willen niemand zijn dromen en passies ontnemen. In kleine stapjes begeleiden we leerlingen naar hun doel. Natuurlijk komt het voor dat ze ontdekken dat hun doel te hoog gegrepen is. Maar dan vinden we wel iets wat ze wel kunnen en leuk vinden. En in je vrije tijd iets met je grote passie doen kan altijd." Op de gang in de school treffen we daar een goed voorbeeld van. Tineke Wagenaar, een energiek meisje van 16, speelt in haar vrije tijd in musicals bij Eijer Producties. Stralend vertelt ze dat ze een hoofdrol heeft gekregen in de musical Fame. Een mbo-opleiding in zang en dans bleek te hoog gegrepen. Nu loopt ze stage bij de broodjeszaak Subway. Ze heeft het er prima naar haar zin. En als er even geen klanten zijn? Dan wordt de winkel een theater en maakt ze haar eigen Subway-musical.

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.