tuin groot

Praktijkonderwijs werkt!

Stage en werk

Oriƫnterende fase

De eerste twee leerjaren in het praktijkonderwijs zijn vooral bedoeld om erachter te komen wat een leerling kan en leuk vindt. In deze fase leggen we een goede theoretische basis. Leerlingen maken kennis met alle vakken. Dit zijn algemeen vormende vakken als Nederlands en wiskunde, en praktijkvakken als winkelpraktijk, metaaltechniek, verzorging en groenvoorziening. Ook besteden we veel aandacht aan sociale vaardigheden.

Specialisatiefase

Vanaf het derde leerjaar gaan leerlingen zich specialiseren. Ze kunnen kiezen voor de sector Techniek, Groen, Handel en Economie of Zorg en Welzijn. In deze fase krijgen de leerlingen steeds meer praktijklessen. Daarnaast gaan ze op school aan het werk. Denk hierbij aan het beheren van de schoolkantine, het doen van schoonmaakwerkzaamheden of het verzorgen van de catering. Zo leren leerlingen om te gaan met werksituaties en oefenen ze belangrijke competenties als werkhouding en taakgerichtheid. Bovendien krijgen leerlingen door deze interne werkzaamheden een beter idee van het werk dat ze willen gaan doen.

Stage

Tot slot volgt een externe stage bij een bedrijf. Leerlingen gaan voor langere tijd stage lopen in de sector van hun keuze. Het praktijkonderwijs onderhoudt goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor voor iedere leerling een passende werkplek wordt gevonden. We kijken altijd of leerlingen die dat graag willen op een stagebedrijf kunnen blijven werken na afronding van de schoolperiode.

Werk of vervolgopleiding

Na het volgen van praktijkonderwijs kunnen leerlingen direct aan het werk op de reguliere arbeidsmarkt, bij een sociale werkvoorziening of bij een vorm van dagbesteding. Afhankelijk van interesse en capaciteiten kunnen leerlingen ook naar het mbo om een vervolgopleiding te doen. Ieder jaar stroomt eenderde van de leerlingen uit het praktijkonderwijs door naar het mbo (niveau1).

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.