tuin groot

Praktijkonderwijs werkt!

We staan voor onze principes

We staan voor onze principes

Het is maandagochtend, 8.30 uur. Op de MET praktijkschool in Waalwijk gaat de zoemer. De meeste leerlingen gaan naar binnen. Maar niet iedereen. Sommigen blijven buiten nog even napraten over het weekend. Dat mag, mits je om 8.45 uur maar binnen bent. Het is een van de facetten van het onderwijs die ervoor zorgt dat leerlingen zelf verantwoordelijkheid nemen. En zo zijn er meer dingen aan te wijzen, die laten zien wat de school belangrijk vindt.

MET Praktijkonderwijs doet niet aan consessies

Op MET Praktijkonderwijs wordt er gewerkt met het onderwijsconcept Big Picture Learning. Het concept komt uit Amerika. Het ontleent zijn kracht aan de manier waarop er wordt samengewerkt tussen leerlingen, ouders, docenten en bedrijven. Fons de Wolff, directeur-bestuurder van de school (rechts op de foto): "Je moet het MET elkaar doen. De leerling is het middelpunt, zijn talent en passie sturen het leerproces. Alle leerlingen hebben dan ook een eigen leerplan. Het succes zit hem in het feit dat je de kenmerken van het concept consequent doorvoert. We staan voor onze principes. Als we zeggen dat we voor iedere leerling onderwijs op maat leveren, dan zorgen we daar ook voor. Dat kan betekenen dat we daar soms ver in moeten gaan."

MET Praktijkonderwijs

Fons vertelt aan de hand van voorbeelden hoe zij Big Picture Learning in de praktijk brengen. Eens in het kwartaal bijvoorbeeld, presenteren leerlingen aan hun ouders, klasgenoten, coach en een eventueel stagebedrijf wat ze hebben geleerd en waarin ze zijn gegroeid. De leerlingen organiseren hun presentatie helemaal zelf. Door deze aanpak leren ze hun talenten kennen en zelf verantwoordelijk te zijn. De betrokkenheid van ouders zorgt ervoor dat zij hun kind beter kunnen ondersteunen. Ouderbetrokkenheid is een belangrijk kenmerk van het onderwijsconcept. De ouderraad van de school stimuleert deze ouderbetrokkenheid door het organiseren van inloopochtenden voor ouders. Daarnaast zet de ouderraad samen met de leerlingen allerlei activiteiten op touw. Op deze manier wordt ook de leerling bij het schoolbeleid betrokken. (Stage)bedrijven worden nauw bij het onderwijs betrokken door ze regelmatig te bezoeken. Daarnaast wordt altijd gekeken hoe de leerling en het stagebedrijf elkaar kunnen versterken. Fons geeft nog veel meer voorbeelden van de praktische uitwerking van het onderwijsconcept. Duidelijk is dat er over alles is nagedacht. En inderdaad, op de MET-school wordt er nauw MET elkaar samengewerkt.

Goede resultaten

Fons vertelt over hoe het allemaal begon: "Een groep docenten in ons team vond dat het onderwijs beter moest. Ze hadden daar duidelijke ideeƫn over, maar konden geen goede praktijkvoorbeelden vinden. Dat was voor mij en collega-directeur Ton Milatz (links op de foto) aanleiding in te gaan op de uitnodiging van de KPC Groep om een week naar een Big Picture-school in Amerika te gaan. In Amerika verlaat 35% van de leerlingen voortijdig de school. Met Big Picture Learning werd dit percentage teruggebracht naar 2%. We waren onder de indruk. In 2006 hebben we met het team besloten dit onderwijsconcept op onze school te implementeren. Mooi is dat het idee vanuit het team is ontstaan. Dat is tegelijkertijd onze kracht." Fons vertelt met trots over zijn school, en terecht. De school staat bekend als een 'betrokken school'. Leerlingen zijn door de werkwijze zelfverzekerder geworden, er is minder sprake van incidenten en de leerlingen halen, ondanks het hoge percentage rugzakleerlingen, goede resultaten.

Kijk voor meer informatie op http://www.kpcgroep.nl/kpc-groep/diensten-abc/big-picture/kenmerken-concept.aspx, http://www.leraar24.nl/video/2998

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.