Deze leerlingen kunnen nog meer dan wij denken

Deze leerlingen kunnen nog meer dan wij denken

Egbert Harskamp en Henk Blik kennen elkaar al een hele tijd. Dat is goed te merken, want als de heren voor de foto moeten poseren gaat dat met de nodige grappen en grollen gepaard. Als een goed gesmeerde tandem vertellen ze vervolgens hun verhaal. Waar Henk stopt vult Egbert aan en andersom. Henk: "Ik ben begonnen als avondstudent Onderwijskunde, waar ik ook colleges van Egbert volgde. In de eindfase kwam Egbert met een interessant onderzoek, waar ik op kon afstuderen." Egbert: "Het ging om een onderzoek naar de kwaliteit van lesmateriaal in het praktijkonderwijs. Omdat Henk in het praktijkonderwijs werkt, was hij de aangewezen persoon om dit op te pakken."

GION

Egbert Harskamp is als hoogleraar verbonden aan het Groningen Institute for Educational Research (GION). Egbert: "Het GION doet mee aan de uitvoering van kortlopend beleidsonderzoek voor scholen dat door de KPC Groep wordt gecoördineerd. Scholen kunnen hun vragen stellen op een website, waarna KPC de vragen uitzet bij onderzoeksinstituten als het GION." Henk: "Inmiddels ben ik als buitenpromovendus aan het GION verbonden, waar ik met Egbert als promotor onderzoek doe naar effectieve instructiemodellen ter bevordering van zelfstandigheid van leerlingen in het praktijkonderwijs."

Zelfstandige leerlingen

Henk: "In het praktijkonderwijs bereiden wij leerlingen voor op zelfstandig functioneren in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Uit ons onderzoek blijkt dat we door andere vormen van lesgeven nog beter kunnen opleiden tot zelfstandigheid. Meestal kiezen docenten in het praktijkonderwijs voor het geven van individuele hulp aan leerlingen, omdat dat als de meest effectieve instructie wordt gezien. Dat klopt wel, maar in een groep van 15 leerlingen is zo'n individuele benadering niet haalbaar. In de praktijk zie je vaak dat docenten na een korte uitleg en na de opdracht te hebben voorgedaan de leerlingen aan het werk willen zetten, maar vervolgens alleen maar bezig zijn met het beantwoorden van individuele vragen."

Betere prestaties

Egbert: "Onterecht wordt gedacht dat een vorm van groepsinstructie voor deze leerlingen niet geschikt is. Dat je deze leerlingen na een korte groepsuitleg niet zelfstandig kunt laten nadenken over hoe een opdracht het beste gemaakt kan worden. Terwijl wij juist zien dat deze leerlingen beter presteren als je ze zelf laat nadenken en uitleggen hoe een opdracht moet worden uitgevoerd. Ze moeten zelf ontdekken waarom stappen in een bepaalde volgorde worden gedaan. Wat leerlingen in het praktijkonderwijs kunnen wordt vaak onderschat."

Verrassende resultaten

Zelfs Henk en Egbert worden soms nog verrast door wat praktijkleerlingen kunnen. Henk: "We doen ook onderzoek naar tweetalinstructie, waarbij leerlingen elkaar moeten bevragen en elkaar moeten helpen bij het uitvoeren van een opdracht. Verrassend genoeg blijkt dat heel effectief. Wij hadden van tevoren niet gedacht dat deze leerlingen dat zo goed zouden kunnen." Egbert: "Praktijkleerlingen blijken dus nog meer in hun mars te hebben dan wij al dachten." Wellicht komen er in de toekomst nog meer verrassende resultaten uit het onderzoek van Henk en Egbert naar voren. Henk: "De samenwerking tussen het GION en het praktijkonderwijs blijkt vruchtbaar. We blijven werken aan onderzoek om zo bij te dragen aan een kwaliteitsslag in ons onderwijs."

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.