tuin groot

Praktijkonderwijs werkt!

19 september 2016

Input - bijeenkomsten lwoo en pro

Sinds 1 januari zijn de samenwerkingsverbanden passend onderwijs verantwoordelijk voor de toewijzing en de ondersteuningsbekostiging van leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en praktijkonderwijs (pro). Daarmee is de integratie van lwoo en pro in passend onderwijs nog niet voltooid.

In oktober organiseert het Steunpunt Passend Onderwijs VO i.s.m. het Platform Samenwerkingsverbanden VO, Stichting Platforms vmbo, het Landelijk werkverband Praktijkonderwijs en het ministerie van OCW drie bijeenkomsten om input bij u op te halen. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken wij drie thema’s: 1) Bekostiging; we horen graag uw mening over een vernieuwde bekostigingssystematiek. 2) Lwoo; welke gevolgen heeft het loslaten van de landelijke criteria voor de lwoo-leerlingen? en 3) pro, wat gebeurt er als de landelijke criteria voor pro worden losgelaten? Wilt u hierover meedenken? Kom dan naar één van de bijeenkomsten!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Waar en wanneer:
Eindhoven: Donderdag 20 oktober (locatie volgt) Zwolle: Woensdag 26 oktober (locatie volgt) Utrecht: Donderdag 27 oktober (locatie volgt) Tijd: 14.30 uur tot 17.00 uur – inloop vanaf 14.00 uur Voor wie: Bestuursleden en directieleden van scholen en van swv-en en zorgcoördinatoren en verantwoordelijke personen die bepalen welke ondersteuning er nodig is voor een leerling, commissieleden swv. Voorbereiding: U ontvangt vooraf stukken ter voorbereiding Kosten: Er zijn geen kosten aan deze bijeenkomsten verbonden.
Aanmelden: 
via dit formulier

THEMA'S
De volgende drie thema’s komen aan bod tijdens de bijeenkomsten.

Lwoo
Door het loslaten van de landelijke criteria is er straks geen eenduidige groep lwoo-leerlingen meer. De meeste samenwerkingsverbanden die nu al de criteria loslaten, kiezen ervoor om niet meer te indiceren voor lwoo. Wat heeft dit voor gevolgen voor de lwoo-leerling? Is er nog sprake van lwoo, en hoe past lwoo binnen het ondersteuningsaanbod van samenwerkingsverbanden? Zullen alle samenwerkingsverbanden het indiceren voor lwoo loslaten, en welke consequenties zou dat hebben?

Praktijkonderwijs
Het praktijkonderwijs is een schoolsoort, maar valt ook onder het ondersteuningsaanbod van het samenwerkingsverband. Op dit moment is het voornemen van het kabinet om op termijn de landelijke criteria los te laten. En wat gebeurt er als de landelijke criteria voor pro inderdaad worden losgelaten? Wat is het fundament van pro, en hoe past dit in het ondersteuningsaanbod van het samenwerkingsverband? Welke positie heeft het pro in het samenwerkingsverband en hoe ziet het toekomstperspectief er voor pro uit?

Bekostigingssystematiek
Op dit moment zijn de middelen voor lwoo en pro over de samenwerkingsverbanden verdeeld op basis van het deelnamepercentage lwoo en pro in 2012. 
Uit onderzoek blijkt dat dit geen toekomstbestendige verdeelsystematiek is. Het onderzoek geeft eveneens aan dat de middelen niet gelijk verdeeld moeten worden over de samenwerkingsverbanden (dus geen verevening), maar dat er rekening gehouden moet worden met sociaal-economische aspecten, zoals het opleidingsniveau van de ouders, in de regio. Hierover en hoe de bekostiging er dan uit moet komen te zien, willen we graag met u bespreken.

 

Nieuwsarchief

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.