tuin groot

Praktijkonderwijs werkt!

17 augustus 2016

Online discussie over samenwerking met gemeenten

De Inspectie SZW doet momenteel onderzoek naar de begeleiding van jongeren met arbeidsmogelijkheden die vóór 1 januari 2015 een beroep konden doen op de Wajong en daarna op de gemeenten voor de uitvoering van de Participatiewet. Van belang is dat deze jongeren zo goed mogelijk participeren in de maatschappij (vooral in betaalde banen) en niet thuis op de bank komen te zitten. Voor gemeenten is dit een nieuwe doelgroep. Voorheen werden deze jongeren door UWV begeleid naar een geschikt participatiebestemming. Een belangrijk deel van de jongeren komt van de praktijk- en VSO-scholen. Gemeenten kregen de opdracht de samenwerking die UWV voorheen had met de scholen over te nemen om de overgang van school naar gemeenten zo goed mogelijk te laten verlopen.

De samenwerking tussen scholen en gemeenten is een belangrijk aspect in het onderzoek van de Inspectie. In het onderzoek zijn scholen al aan het woord geweest in groepsgesprekken waarin zowel gemeente als scholen aanwezig waren. De Inspectie wil graag scholen breder aan het woord laten om het geluid van de scholen beter te laten doorklinken in de onderzoeksrapportage. In het bijzonder is de Inspectie geïnteresseerd in belangrijke succesfactoren en knelpunten die scholen ervaren en de verbetermogelijkheden die zij zien in de samenwerking met gemeenten.

Graag nodigt de Inspectie u uit deel te nemen aan de online discussie. Via onderstaande link kunt u ingaan op een aantal stellingen die de Inspectie heeft geformuleerd over de samenwerking tussen gemeenten en scholen. De Inspectie benadrukt dat de stellingen niet de bevindingen van de het onderzoek tot dusver vertegenwoordigen. De stellingen hebben tot doel een goede discussie tot stand te brengen.
https://eu01.meetingsphere.com/68829681/begel2


De Inspectie ziet uit naar een zeer vruchtbare discussie tussen de scholen welke bij kan dragen aan een verdere ontwikkeling van de samenwerking tussen scholen en gemeenten zodat jongeren op een zo goed mogelijke manier de overgang van school naar een voor hen hoogst haalbare maatschappelijke positie (liefst betaald werk) kunnen maken. Uw anonimiteit is daarbij gewaarborgd.


Nieuwsarchief

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.