tuin groot

Praktijkonderwijs werkt!

13 april 2015

Besluit Eerste Kamer over positie Praktijkonderwijs binnen Passend onderwijs

De Eerste Kamer heeft op 31 maart ingestemd met het wetsvoorstel integratie van leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en praktijkonderwijs (pro) in passend onderwijs. Met de invoering van de nieuwe wetgeving krijgen de samenwerkingsverbanden de verantwoordelijkheid voor de toewijzing en bekostiging van lwoo en pro. Daarmee worden zij verantwoordelijk voor alle vormen van onderwijsondersteuning die leerlingen in de klas nodig hebben, zodat ze goed kunnen afwegen welke ondersteuning het beste bij een leerling past. De Tweede Kamer stemde op 10 maart al met het wetsvoorstel in.

Aandacht voor de positie van het praktijkonderwijs
Tijdens de wetsbehandeling in de Tweede Kamer is besloten om de mogelijkheid om eigen criteria op te stellen voor praktijkonderwijs (via opting out) uit de wet te halen. Dat betekent dat samenwerkingsverbanden er alleen voor kunnen kiezen om de criteria voor lwoo zelf te bepalen.

Inwerkingtreding op 1 augustus 2015
De nieuwe wet gaat op 1 augustus 2015 in. Vanaf dat moment moeten de samenwerkingsverbanden zich voorbereiden op de toewijzing van lwoo en pro. Dit doen zij door hun ondersteuningsplan aan te passen. Per 1 januari 2016 worden samenwerkingsverbanden vervolgens verantwoordelijk voor het toewijzen van de ondersteuning voor lwoo en pro en de bijbehorende budgetten.

Nieuwsarchief

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.